Wegańskie francuskie croissanty
Idealne śniadanie to dla mnie słodkie pieczywo💚 A co jest uosobieniem takiego śniadania? Croissanty! 🥐🍯🍓

1 porcja 6 małych rogalików, 1 ma ok. 85 kcal)
czas przygotowania: ok. 30 minut (+ ok. 15 minut pieczenia)
koszt: niecała złotówka za całość 😉
Składniki:
masa tłuszczowa:
10 g oleju roślinnego
10 g mąki pszennej
ciasto:
80 g mąki pszennej
55 ml mleka roślinnego
10 g erytrytolu lub cukru
10 g oleju
10 g mąki z ciecierzycy (lub 15 g mąki pszennej)
ok. 10 g surowych drożdży
szczypta soli
do podania:
truskawki i syrop klonowy
Wykonanie:
Olej mieszamy z mąką w małej miseczce i wstawiamy do zamrażarki. W tym czasie mieszamy drożdże z ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem do rozpuszczenia.
Mieszamy z pozostałymi składnikami na ciasto, zagniatamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto delikatnie, smarujemy masą tłuszczową i zawijamy w rulon, następnie zawijamy na kształt ślimaka, spłaszczamy ręką i rozwałkowujemy na kształt prostokąta.
Wycinamy trójkąty i zawijamy rogaliki. Wykładamy na papier do pieczenia.
Nastawiamy piekarnik na 190 stopni, po ok. 20 minutach smarujemy rogaliki mlekiem i pieczemy ok. 10-12 minut (do zarumienienia).
Podajemy z syropem klonowym i owocami.
Vegan French croissants
1 serving (6 small croissants, 1 has approx. 85 kcal)
time for preparation: 30 minutes (+15 minutes of baking)
Ingredients:
fat mass:
10 g vegetable oil
10 g flour
dough:
80 g wheat flour
10 g erythritol or sugar
10 g oil
10 g chickpea flour (or 15 g wheat flour)
approx. 10 g raw yeasts
a pinch of solid
for serving:
strawberries and maple syrup
Instructions:
Mix oil with flour in a small bowl and place in the freezer. In the meantime, mix the yeast with warm (but not hot) milk to dissolve.
Mix with the remaining ingredients for the dough, knead and leave to rise for an hour.
After this time, roll out the dough gently, smear it with a fat mass and wrap it in a roll, then wrap it in the shape of a snail, flatten it by hand and roll it out in the shape of a rectangle.
Cut out the triangles and wrap the croissants. Lay out on baking paper. Set the oven to 190 Celsius degrees, after about 20 minutes, grease croissants with milk and bake for about 10-12 minutes.
Serve with maple syrup and fruits.