Wegańskie pączki na zakwasie

To były moje pierwsze wegańskie pączki z zakwasu i nie ostatnie! Za to lubię weekendy 🤘🏼

Pączki to prawdopodobnie jeden z najbardziej popularnych polskich deserów nierozerwalnie symbolizujący Tłusty Czwartek. Ale kto się nie zajadał nim również „poza sezonem”? Tradycyjnie przygotowywany z ciasta drożdżowego i smażony na głębokim tłuszczy do uzyskania złotej i lekko chrupiącej skórki, podczas gdy w środku pozostaje miękkie, lekkie, napowietrzone wnętrze.

Chociaż pączki można wcinać bez żadnych dodatków to najczęściej nadziewane są różnego rodzaju dżemami, kremami lub czekoladą, a wierzch posypany jest cukrem pudrem, lukrem lub innymi wymyślnymi polewami.

Pączki idealne – wskazówki:

  • Ciasto na pączki trzeba dobrze wyrobić i dać mu odpowiednio wyrosnąć. Dzięki temu równomiernie się usmażą, a środek będzie puszysty;
  • Idealna temperatura smażenia (to tak jak w przypadku faworków) ok. 185 stopni. Należy ją kontrolować i nie dodawać wielu pączków na raz, bo w znacznym stopniu zmniejszy to temperaturę oleju;
  • Do ciasta nie trzeba dodawać cukru, a jeśli już to wystarczy parę łyżek. Można go też zastąpić na przykład erytrytolem;
  • Ważnym składnikiem jest dodatek alkoholu (wina białego lub wódki), który zabezpiecza ciasto przed przesiąknięciem tłuszczem oraz powoduje, że będzie ono bardziej napowietrzone;
  • Ciasto na pączki powinno być delikatne i lekkie, dlatego unikamy intensywnego podsypywania mąką;
  • Najlepiej nadziewać pączki już po usmażeniu i ostudzeniu, wtedy nie musimy się martwić o to, że pękną podczas smażenia. Dodatkowo świetnym sposobem na bezproblemowe nadziewanie jest użycie dużej strzykawki lekarskiej, którą można zakupić w aptece;
  • Biała obwódka świadczy o idealnym wysmażeniu pączka.

Pączki – 15 sztuk

Mąka pszenna500 g
Mleko roślinne250 g
Drożdże instant4 g
Zaczyn (45 zakwasu, 90 wody, 90 mąki)200 g
Sólszczypta
Cukier lub słodzik30 g
Aromat waniliowyparę kropel
Olej kokosowy lub margaryna40 g
Wino białe lub wódka20 g
Olej do smażenia1 litr
Marmolada do nadzienia wg uznania
Cukier puder 

Zakwas przygotowujemy rano albo wieczorem i zostawiamy na 5 godzin do wyrośnięcia.

Mleko delikatnie podgrzewamy. Powinno być ciepłe, ale nie gorące. Dodajemy drożdże i łyżkę mąki. Odstawiamy na 30 minut.

Następnie mieszamy z pozostałymi składnikami, roztopionym olejem oraz zaczynem. Odstawiamy do fermentacji na 6 godzin. Na początku co 30 minut rozciągamy ciasto parokrotnie (jak w przypadku chleba). Po 2 godzinach zostawiamy już do odpoczynku. Po 6 godzinach wstawiamy ciasto do lodówki na noc.

Następnego dnia dzielimy ciasto na części o masie mniej więcej 65-70 g. Każdą kulkę formujemy tak by miała napiętą powierzchnię i brak pęknięć. Odstawiamy na 4 godziny do podrośnięcia.

Do wysokiego i szerokiego garnka wlewamy olej rzepakowy i podgrzewamy do uzyskania ok. 185 stopni. Smażymy pączki w partiach nie więcej niż 3 na raz po około 2.5 minuty z obu stron.

Wykładamy na papier ręcznikowy do odsączenia. Po ostudzeniu nadziewamy ulubionym nadzieniem i posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.