Wegańskie Racuchy z Kremem Waniliowym

Ale się cieszę, że je zrobiłam! Racuchy pamiętam z dzieciństwa i bardzo fajnie było wrócić do tych smaków. I wcale nie mam wyrzutów sumienia, bo te Wegańskie Racuchy z Kremem skradły moje serce!

Nie będę ukrywać, że jako dziecko jadłam baaardzo dużo słodyczy. Tak na prawdę nie pamiętam dnia bez jakiegoś pączka czy drożdżówki ze sklepiku szkolnego, batona, a później ciasta po obiedzie. Kiedy mieliśmy ochotę w domu na coś słodkiego na szybko to Mama często robiła nam właśnie racuchy. Pamiętam ich smak do teraz! Kiedy postanowiłam, że zrobię swoją wersję to po pierwsze postawiłam na mniejszą ilość tłuszczu do smażenia. Po drugie przygotowałam do nich również nadzienie. I to jakie! Kremowe, budyniowe o smaku waniliowym.

Wegańskie Racuchy z Kremem Waniliowym

Kremu przygotowałam o wiele więcej i do pozostałej części dodałam wiśni. Ach co za świetna przekąska! Mój krem nie jest słodki, więc jeśli chcecie aby taki był koniecznie posłodźcie go cukrem, syropem klonowym lub miodem.

Koniecznie zaopatrzcie się więc w ulubione roślinne mleko(jaki smak taki krem :D) i przygotujcie się na niebo w gębie!

Wegańskie Racuchy z Kremem Waniliowym

4 racuchy (1 ma ok. 300 kcal)

czas przygotowania: ok. 40 minut (+ok. 1h 30 minut na wyrośnięcie ciasta)

koszt: całkowity koszt to ok. 4,40 zł

Składniki:

krem:

375ml mleka roślinnego (migdałowego, waniliowego lub kokosowego)

15g oleju roślinnego

145g mąki pszennej

sok z 1/2 cytryny

ekstrakt waniliowy lub laska wanilii

racuchy:

120g mąki pszennej

1/2 paczki suchych drożdży

70ml ciepłej wody

15g oleju kokosowego

5 łyżek oleju do smażenia

Wykonanie:

Składniki na krem podgrzewamy w rondelku mieszając do momentu, aż zrobi się gęsty. Wstawiamy do lodówki.

W ciepłej wodzie roztapiamy olej kokosowy. Mąkę pszenną mieszamy z drożdżami, dodajemy wodę (z roztopionym olejem) i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części.

Formujemy z nich kulki i odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. Następnie delikatnie dociskamy i wrzucamy na rozgrzany olej.

Smażymy po 2 minuty z obu stron. Odkładamy na 10 minut na papier ręcznikowy  do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Nadziewamy kremem i gotowe.

Pozostały krem można podać z owocami lub innymi deserami.

Vegan Donuts with Vanilla Cream

I remember this kind of donuts from my childhood and it was very fun to come back to those flavors. And I have no remorse at all, because these Vegan Donuts with Vanilla cream have stolen my heart!

4 donuts (1 has 300 kcal)

time of preparation: 40 minutes (+ 1,5h for rising)

Ingredients:

cream:

375ml vegetable milk (almond, vanilla or coconut)

15g vegetable oil

145g wheat flour

juice from 1/2 of lemon

vanilla extract or vanilla stick

donuts:

120g wheat flour

1/2 packet of dry yeast

70ml hot water

15g coconut oil

5 tablespoons of oil for frying

Instructions:

Boil the ingredients for the cream in a saucepan, stirring until it becomes thick. Put it in the fridge. Melt the coconut oil in hot water.

Mix wheat flour with yeast, add water and knead the dough. Leave it for one hour to rise. After this time, divide the cake into 4 parts.

Form balls and leave them under cover for 30 minutes. Then gently press and put to the hot oil. Fry for 2 minutes on both sides.

Leave for 10 minutes on towel paper to drain the excess of oil. Stuff with cream. The remaining cream can be served with fruit or other desserts.