Wegańskie scones z kawą zbożową

Wegańskie scones z kawą zbożową! ⁠

Proste wegańskie scones z dodatkiem kawy zbożowej i cynamonu. Smaczne śniadanie na chłodne poranki!

Nie wiem czy już wiecie, ale producent mojej ulubionej kawy zbożowej Inki właśnie wypuścił na rynek 3 rodzaje mleka roślinnego: sojowe, owsiane i ryżowe! Wszystkie 3 sprawdzą się doskonale w tym przepisie jak i wielu innych (koktajle, owsianki, wypieki, sosy), a już na pewno pasować będą do kawy☕ Ja jestem fanką sojowego, ale na pewno spróbuję wszystkich trzech w różnych wydaniach

Wegańskie scones z kawą zbożową

Wegańskie scones z kawą zbożową

4 scones (ok. 470 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut (+ 10 minut pieczenia)

koszt: ok. 3 zł

Składniki:

10 g nasion chia
35 g płatków owsianych
35 ml mleka roślinnego
25 g mleczka kokosowego
1 łyżeczka kawy zbożowej
50 g mąki pszennej
1 łyżka erytrytolu lub cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
70 g jogurtu roślinnego
szczypta cynamonu

Wykonanie:

Nasiona chia mieszamy z płatkami owsianymi i kawą zbożową. Dodajemy mleczko kokosowe i mleko roślinne. Zostawiamy na minimum 15 minut lub podgrzewamy pół minuty w mikrofali.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, słodzikiem i cynamonem. Dodajemy masę z płatkami owsianymi i zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt klejące dodajemy więcej mąki.

Wykładamy na stolnicę i formujemy okrąg o grubości ok. 0.5 cm. Kroimy na 4 części. Każdą z nich delikatnie odrywamy od reszty. Pieczemy w 220 stopniach ok. 10 minut.

Podajemy z jogurtem zmieszanym z cynamonem i ewentualnie posłodzonym.

Vegan scones with grain coffee

4 scones (470 kcal)

time of preparation: 30 minutes (+ 10 minutes of baking)

Ingredients:

10 g chia seeds
35 g oats
35 ml plantbased milk
25 g coconut milk
1 teaspoon of grain coffee
50 g wheat flour
1 tablespoon of erythritol or sugar
1/2 teaspoon cinnamon
1/2 teaspoon baking powder
70 g plantbased yogurt
a pinch of cinnamon

Instructions:

Mix chia seeds with oats and grain coffee. Add coconut milk and plantbased milk. Leave for at least minutes or heat for a half a minute in the microwave.

Mix the flour with baking powder, sweetener and cinnamon. Add oats and knead the dough. If it’s too sticky, add more flour.

Lay it out on the board and form a circle (about 0.5 cm thick). Cut it into 4 parts. Bake at 220 Celsius degrees for about 10 minutes.

Serve with yogurt mixed with cinnamon and sweetener.

 



>
Facebook