Wegańskie Tikka Masala z Tofu

Domowe, wegańskie Tikka Masala z tofu! Uwielbiam kuchnię indyjską, a dzięki firmie Pataks mam jej pyszną namiastkę w domu. Prawie nigdy nie używam gotowców, ale od czasu do czasu pozwalam sobie na takie „szaleństwa”, szczególnie kiedy w składzie nie ma nic do zarzucenia.

Wegańskie Tikka Masala z Tofu

Wegańskie Tikka Masala z Tofu

2 porcje (1 ma ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+15 minut gotowania)

koszt: ok. 9,30 zł za porcję

Składniki:

1 kostka wędzonego lub naturalnego tofu
1 łyżeczka przyprawy do mięsa lub domowej mieszanki przypraw i ziół
100 g jogurtu roślinnego
1 ząbek czosnku
2 plasterki świeżego imbiru
1 łyżka oleju do smażenia
1 puszka pomidorów
1 kubeczek gotowej pasty Tikka Masala
50 g mleczka kokosowego
1 łyżka oleju do smażenia
ok. 400 g ugotowanego ryżu
natka pietruszki

Wykonanie:

Tofu odciskamy z nadmiaru wody delikatnie dociskając papierem ręcznikowym. Kroimy w małą kostkę, przyprawiamy i mieszamy z jogurtem (odkładamy do lodówki na 15 minut (a najlepiej na noc).

Na oleju podsmażamy chwilę czosnek i imbir, a następnie dodajemy tofu i jeszcze chwilę smażymy. Dodajemy zblendowane pomidory, pastę i dusimy ok. 10 minut. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i podajemy z ryżem i natką pietruszki.

Vegan Tikka Masala with Tofu

2 servings (1 has 600 kcal)

time of preparation: 15 minutes (+15 minutes of cooking)

Ingredients:

1 cube of smoked or natural tofu
1 teaspoon of seasoning for meat or home-made mixture of spices and herbs
100 g of plantbased yoghurt
1 clove of garlic
2 slices of fresh ginger
1 tablespoon of cooking oil
1 can of canned tomatoes
1 cup of Tikka Masala paste
50 g of coconut milk
1 tablespoon of cooking oil
approx. 400 g cooked rice
parsley

Instructions:

Squeeze tofu from excessed water (with towel paper). Cut into small cubes, season and mix with yoghurt (put in the fridge for 15 minutes (preferably for night). Fry garlic and ginger with oil for a while, then add the tofu and fry for one minute.

Add blended tomatoes, paste and cook for about 10 minutes. Finally, add the coconut milk and serve with rice and parsley.