Wiosenny Krem z Kukurydzy
A na dzisiaj Wiosenny (bo przywołuję ostatnio słońce na talerzach) krem z kukurydzy w 100% wegański. Jeśli nie masz jeszcze planów na obiad to koniecznie zapisz przepis! Sycąca i pożywna zupa z pieczoną papryką, kukurydzą jest kremowa i baaaardzo smaczna.
Wiosenny Krem z Kukurydzy
2 porcje (1 ma ok. 285 kcal)
czas przygotowania: ok. 25 minut (+ ok. 30 minut gotowania)
koszt: ok. 3,90 zł za 1 porcję
Składniki:
165 g kukurydzy (z puszki)
1/2 czerwonej papryki
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
papryczka chili (wg uznania)
pół pęczka kolendry (lub natki pietruszki)
3/4 łyżeczki papryki wędzonej
345 g batatów
500 ml bulionu warzywnego
25 g nerkowców (namoczonych przez noc)
sól i pieprz do smaku
sok z 1/4 limonki (lub cytryny)
Wykonanie:
Rozpoczynamy od zgrillowania papryki. Skrapiamy oliwą i grillujemy aż z czarnieją brzegi. Zawijamy wtedy w folię aluminiową i odkładamy na 15 minut.
Po tym czasie można zdjąć skórkę i pokroić. Podsmażamy czerwoną cebulę ok. 3 minuty. Następnie dodajemy czosnek, paprykę i podsmażamy jeszcze parę minut.
Zalewamy bulionem, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę bataty oraz kukurydzę. Gotujemy ok. 20 minut. Dodajemy nerkowce, sok z limonki, doprawiamy i blendujemy na gładką masę.
Podajemy z kolendrą.
Spring Corn Soup
Filling and nutritious soup with roasted peppers and corn, so creamy and so tasty.
2 servings (1 has 285 kcal)
time of preparation: 25 minutes (30 minutes of cooking)
Ingredients:
165 g of corn (canned)
1/2 of red bell pepper
1 red onion
1 clove of garlic
chili pepper (at the discretion)
half a bunch of coriander (or parsley)
3/4 teaspoon of smoked pepper
345 g of sweet potatoes
500 ml of vegetable broth
25 g of cashews (soaked overnight)
salt and pepper to taste
juice from 1/4 lime (or lemon)
Instructions:
Start with grilling the peppers. Sprinkle with olive oil and grill until the edges turn black. Then wrap in aluminum foil and set aside for 15 minutes.
After this time, remove the skin and cut. Fry the red onion for about 3 minutes. Then add garlic,paprika and fry for a few minutes. Pour broth, add peeled and diced sweet potatoes and corn.
Cook for about 20 minutes. Add the cashews, lime juice, seasons and blend until smooth. Serve with coriander.