Wytrawne gofry z guacamole i warzywami
Wytrawne gofry to dla wielu osób świętokradztwo… ale wszystko się zmienia, gdy ktoś spróbuje tego połączenia! Świeże warzywa, guacamole, chrupiące ciasto – wszystko czego potrzeba na śniadanie lub lekki obiad.
Wytrawne gofry z guacamole i warzywami
1 porcja (ok. 500 kcal)
czas przygotowania: ok. 10 minut (+ pieczenie)
koszt: ok. 3.40 zł
Składniki:
70 g mąki pszennej
10 g mąki z ciecierzycy (lub ziemniaczanej)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
115 ml mleka roślinnego
olej do posmarowania gofrownicy
dodatki:
80 g guacamole
20 g oliwek
świeży ogórek
pomidor
sałata
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy mleko, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Po tym czasie pieczemy gofry w gofrownicy posmarowanej wcześniej olejem. W międzyczasie kroimy warzywa.
Gofry podajemy ze świeżymi warzywami i guacamole.
Waffles with guacamole and veggies
1 serving (500 kcal)
time of preparation: 10 minutes (+ baking)
Ingredients:
70 g wheat flour
10 g chickpea (or potato) flour
3/4 teaspoon baking powder
pinch of salt
115 ml of vegetable milk
oil for lubricating the waffle iron
veggies:
80 g guacamole
20 g olives
fresh cucumber
tomato
lettuce
Instructions:
Mix the flour with baking powder and salt. Then add milk, mix thoroughly and leave for 15 minutes.
After this time, bake the waffles in a waffle iron. In the meantime, cut veggies.
Serve the waffles with fresh vegetables and guacamole.