Zapiekanka brokułowa

Brokułowa zapiekanka, czyli sposób na przemycenie dodatkowej porcji warzyw! Doskonała na jesienny obiad 🙂

Brokułowa zapiekanka

Brokułowa zapiekanka

2 porcje (1 ma ok. 340 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+40 minut gotowania)

koszt: ok. 6,10 zł za 1 porcję

Składniki:

1 cukinia
1 brokuł
90 g tofu
ok. 60 ml mleka roślinnego
1 łyżeczka nasion chia
50 g ciecierzycy konserwowej
35 g nerkowców
10 g suszonych pomidorów
10 g oliwek
10 g mąki pszennej
2 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
garść szpinaku
pęczek natki pietruszki
sok z 1/4 cytryny
1 łyżeczka bazylii i oregano
1 łyżeczka płatków drożdżowych
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oliwy do nasmarowania formy

Wykonanie:

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy ok. 5 minut. Cukinię ścieramy i mieszamy z pozostałymi składnikami na zapiekankę (nerkowce kruszymy wcześniej, a pomidory, czosnek, oliwki, natkę siekamy).

Dodajemy brokuł, wykładamy na delikatnie naoliwioną foremkę i wstawiamy do piekarnika (180 stopnia) na 30 minut.

Broccoli casserole

2 servings (1 has 340 kcal)

time of preparation: 15 minutes (+40 minutes of cooking)

Ingredients:

1 zucchini
1 broccoli
90 g tofu
approx. 60 ml of plantbased milk
1 teaspoon chia seeds
50 g canned chickpeas
35 g cashews
10 g dried tomatoes
10 g olives
10 g wheat flour
2 garlic cloves
1 tablespoon tomato paste
a handful of spinach
bunch of parsley
juice from 1/4 of lemon
1 teaspoon basil and oregano
1 teaspoon yeast flakes
salt and pepper to taste
1 tablespoon of oil to grease the mold

Instructions:

Divide the broccoli into florets and cook for about 5 minutes. Grind zucchini and mix with the other ingredients for the casserole (crush cashews, and chop tomatoes, garlic, olives).

Add broccoli, put on a lightly oiled mold and put in the oven (180 Celsius degrees) for 30 minutes.

 



>
Facebook