Zielona potrawka z brukselką
Dla fanów i nie fanów brukseli (bo w tej wersji nie ma mocnych i posmakuje każdemu) zimowa, zielona potrawka idealna na szybki obiad lub lunch!🌱💚👌
Zielona potrawka z brukselką
2 porcje (1 ma ok. 310 kcal)
czas przygotowania: ok. 10 minut (+15 minut gotowania)
koszt: ok. 4.70 zł za porcję
Składniki:
3 łyżki oliwy
150 g brukselki
50 g szpinaku
50 g ketchupu
10 g orzeszków piniowych
pęczek koperku, szczypiorku i natki pietruszki
2 ząbki czosnku
sok z 1/4 cytryny
1 łyżka płatków drożdżowych
1 łyżka octu jabłkowego
1/2 łyżeczki garam masala
sól i pieprz do smaku
2 bułki pszenne do podania
Wykonanie:
Na oliwie podsmażamy brukselkę razem ze szpinakiem, czosnkiem i koperkiem przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i podsmażamy jeszcze 1-2 minuty. Podajemy z pieczywem.
Green stew with Brussels sprouts
2 servings (1has 310 kcal)
time of preparation: 10 minutes (+15 minutes of cooking)
Ingredients:
3 tablespoons of oil
150 g brussels sprouts
50 g spinach
50 g of ketchup
10 g pine nuts
bunch of dill, chives and parsley
2 garlic cloves
1/4 lemon juice
1 tablespoon of yeast flakes
1 tablespoon apple cider vinegar
1/2 teaspoon garam masala
salt and pepper to taste
2 wheat buns for serving
Instructions:
Fry the brussels sprouts with olive oil together with spinach, garlic and dill for about 10 minutes. After this time, add the remaining ingredients and fry for another 1-2 minutes. Serve with wheat buns or bread.