Ziemniaczane kluseczki w sosie
To połączenie jest po prostu czadowe! Kluseczki ziemniaczane z duszoną kapustą i doskonałym sosem musztardowym z suszonymi pomidorami! To danie musi posmakować po prostu każdemu.
Kto spróbuje? 🙂
Ziemniaczane kluseczki w sosie
2 porcje (1 ma ok. 435 kcal)
czas przygotowania: ok. 25 minut (+20 minut gotowania)
koszt: ok. 4.50 zł za porcję
Składniki:
2 średnie ziemniaki (ok. 200g) (najlepiej mączystych)
10 g mąki pszennej pełnoziarnistej (lub zwykłej)
10 g mąki pszennej
5 g mąki z ciecierzycy (lub więcej mąki pełnoziarnistej)
sól i pieprz do smaku
sos:
30 g oleju z suszonych pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
60 g szpinaku
25 g suszonych pomidorów
180 g tofu naturalnego lub wędzonego
150 ml mleka roślinnego
25 g musztardy (ostrej)
1 łyżeczka papryki słodkiej
chili wg uznania
1 łyżka płatków drożdżowych
sok z 1/4 cytryny
sól do smaku
kapusta:
85 g kapusty kiszonej
1/3 łyżeczki przypraw garam masala
1 łyżeczka syropu klonowego
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
pieprz do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki ścieramy na tarce, a następnie blendujemy. Zostawiamy na sitku na ok. 20 minut. W tym czasie na oliwie z pomidorów podsmażamy cebulę do zeszklenia (ok. 10-15 minut). A następnie dodajemy pozostałe składniki na sos i chwilę podgrzewamy.
Ziemniaki po odciśnięciu z nadmiaru wody mieszamy z mąką i przyprawami. Masa powinna być zwarta (jeśli taka nie jest to dodajemy więcej mąki pszennej). Masę wykładamy łyżką do wrzątku i gotujemy ok. 2 minuty.
Po tym czasie przenosimy na patelnię i chwilę podsmażamy. Kapustę mieszamy z przyprawami i również podsmażamy parę minut do zarumienienia. Kluseczki podajemy z kapustą i sosem.
Potato dumplings in sauce
2 servings (1 has 435 kcal)
time of preparation: 25 minutes (+20 minutes of cooking)
Ingredients:
2 medium potatoes (approx. 200g)
10 g whole wheat flour (or plain)
10 g wheat flour
5 g chickpea flour (or more whole grain flour)
salt and pepper to taste
sauce: </ em>
30 g dried tomato oil
1 onion
2 garlic cloves
60 g spinach
25 g dried tomatoes
180 g of natural or smoked tofu
150 ml of plantbased milk
25 g mustard (hot)
1 teaspoon sweet pepper
chili at your discretion
1 tablespoon of yeast flakes
1/4 lemon juice
salt to taste
cabbage: </ em>
85 g sauerkraut
1/3 teaspoon garam masala spices
1 teaspoon maple syrup
1/2 teaspoon dried rosemary
pepper to taste
Instructions:
Grind the potatoes on a grater and then blend. Leave it on the strainer for about 20 minutes. During this time, fry the onion with oil from tomatoes (for about 10-15 minutes). And then add the remaining ingredients for the sauce and heat for a while.
After squeezing the excess water, mix the potatoes with flour and spices. The mass should be compact (if it is not, add more wheat flour). Put the mass on a spoon to a boiling water and cook for about 2 minutes.
After this time, transfer to a pan and fry for a while. Mix the cabbage with spices and fry for a few minutes until browning. Serve dumplings with cabbage and sauce.