Zupa dyniowa
Jesień stoi w wielu domach pod znakiem kremowej zupy dyniowej, więc to must have w tym sezonie. Gęsta i aromatyczna zupa dyniowa jest idealnym sposobem na wykorzystanie dyni! Jej przygotowanie wbrew pozorom zajmuje dosłownie chwilę i w sumie główny czas jaki trzeba poświęcić to oporządzenie samej dyni. Ale umówmy się jest warto, a poza tym obrać i pokroić dynię w wolnej chwili i zamrozić na później.
Ponieważ podstawą tej zupy jest dynia, która może mieć dosyć mdły smak (w zależności od odmiany) istotne jest by zupę dobrze doprawić. Efekt dobrych przypraw jest powalający, dzięki czemu to zupa jak żadna inna. Jak dla mnie obowiązkowy jest dodatek imbiru, kurkumy, cynamonu i czasem również curry.
Równie ważne są dodatki z którymi podana jest zupa dyniowa, bo można dzięki nim przełamać teksturę i smak zupy, takie jak pestki dyni, prażone migdały, grzanki, jogurt lub śmietanka, szczypiorek. Zupę można zabielić również mleczkiem kokosowym, chociaż dla mnie jest wtedy za ciężka, dlatego wybieram mleko roślinne. Nie zapominajcie też, że idealnym dodatkiem do tej zupy będzie również kromka świeżego, domowego, chrupiącego chleba!
Przepis na zupę krem (4 duże lub 8 mniejszych porcji)
Dynia | 1000 g |
Cebula | 1 sztuka |
Czosnek | 1 ząbek |
Kurkuma, imbir, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon | do smaku |
Bulion warzywny | 600 g |
Mleko | 180 g |
Oliwa | 25 g |
Na oliwie podsmażamy cebulę przez 2 minuty, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i czosnek. Smażymy jeszcze 5 minut, a następnie zalewamy bulionem i zagotowujemy. Gotujemy ok. 20 minut (aż dynia będzie miękka). Dodajemy przyprawy, mleko i blendujemy, a podajemy z ulubionymi dodatkami.