Zupa grzybowa

Zupa grzybowa występuje w tylu wersjach ile domów. W mojej rodzinie przygotowanie zupy grzybowej to podstawowa tradycja wigilijna. Ja robię trochę inną niż ta, którą robiła moja babcia. Nie dlatego, że za tamtą nie przepadam. Zdecydowanie nie! Ale dlatego, że uważam to za jej dzieło. Chociaż na pewno kiedyś spróbuję ją odwzorować, to na razie nie mam odwagi.

Zupa grzybowa musi być przede wszystkim aromatyczna. Obowiązkowy jest dodatek polskich, leśnych grzybów zebranych wczesną jesienią. Zawsze podczas grzybobrania myślę już o tym jaka pyszna będzie zupa, do której je wykorzystam.

Jedni wolą kiedy zupa grzybowa jest kremowa, a inni gdy jest prawie przezroczysta. Ja lubię coś pomiędzy. A już kwestią zdecydowanie najbardziej dyskusyjną jest jej podanie. Spotkałam się już z wieloma sposobami, a te najbardziej popularne to na pewno makaron (szczególnie łazanki), kluski lane, kasza (u mnie w domu najczęściej krupnik), uszka, ziemniaki czy po prostu z grzankami albo kromkami świeżego pieczywa.

Wskazówki:

  • Zupa grzybowa najlepiej smakuje gdy jest przygotowana na grzybach leśnych. Dlatego warto bulion przygotować na suszonych borowikach czy podgrzybkach. Niemniej jednak do zupy można również dodać wcześniej przesmażone grzyby i tutaj mogą to być również pieczarki czy kurki.
  • Aby zupa była aromatyczna grzyby warto wcześniej namoczyć we wrzątku, a później dodać go również do bulionu.
  • Zupę grzybową można podać z makaronem, kaszą, grzankami, świeżym pieczywem.
  • Zupę można doprawić na wiele sposobów. Szczególnie dobrze pasuje do niej tymianek, rozmaryn, czosnek i bazylia.

Zupa grzybowa z łazankami – 4 porcje

Grzyby świeże (pieczarki, borowiki, podgrzybki, kurki600 g
Suszone grzyby20 g
Olej kokosowy lub margaryna20 g
Cebula1 sztuka
Bulion warzywny1250 g
Jogurt roślinny150 g
Natka pietruszki garść
Sól i pieprzdo smaku

Suszone grzyby zalewały szklanką wrzątku. Na oleju podsmażamy cebulę do zeszklenia ok. 5 minut. Następnie dodajemy świeże grzyby i smażymy jeszcze 10 minut. Przenosimy do garnka. Zalewamy bulionem i dodajemy suszone grzyby (razem w wodą). Gotujemy ok. 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Przenosimy do wysokiego naczynia dwie chochle zupy. Dodajemy jogurt i blendujemy. Przenosimy z powrotem do garnka. Dodajemy natkę pietruszki i podajemy.

Łazanki

Mąka250 g
Mleko roślinne25 g
Sól 1/3 łyżeczki
Olej roślinny20 g
Oliwa20 g
Woda90 g

Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto. Zawijamy w woreczek i odstawiamy na godzinę. Rozwałkowujemy lub przepuszczamy przez maszynkę do pieczenia. Wycinamy kwadraty mniej więcej o wymiarach 2×2 cm. Gotujemy ok. 4-5 minut.