Żur z wegańską kiełbaską

To jest TO! Żurek💚🍲 Dobry o każdej porze roku, zwłaszcza z domową wegańską kiełbaską🌱👌

Żur z wegańską kiełbaską

Żur z wegańską kiełbaską

2 porcje (1 ma ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 25 minut (+15 minut gotowania)

koszt: ok. 6,70 zł za 1 porcję

Składniki:

500 ml zakwasu
250 bulionu roślinnego
400 g ziemniaków
pęczek włoszczyzny
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
2 łyżki majeranku
125 g śmietanki lub jogurtu roślinnego
kiełbasa:
1 ugotowana marchew (może być z bulionu)
90 g fasoli czerwonej
70 g ugotowanej soczewicy
10 g słonecznika
3 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej
45 g mąki z ciecierzycy
10 g mąki pszennej
1 łyżeczka płatków drożdżowych
1 łyżka przyprawy do grilla lub do mięs

Wykonanie:

Składniki na kiełbasę blendujemy, a następnie dodajemy mąkę, płatki, przyprawy i mieszamy. Jeśli masa jest za sucha dodajemy wodę, jeśli za bardzo klejąca, więcej mąki.

Dzielimy na 2 części, a następnie zawijamy oddzielnie w woreczek foliowy, formujemy kiełbaski i zawiązujemy końce. Gotujemy oddzielnie w wodzie ok. 15-20 minut.

W bulionie gotujemy pokrojone ziemniaki do miękkości. Następnie dodajemy zakwas, przyprawy i gotujemy jeszcze 5 minut. Dodajemy śmietankę, mieszamy i podajemy z pokrojoną kiełbaską.

Żur with vegan sausage

2 servings (1 has 600 kcal)

time of preparation: 25 minutes (+15 minutes of cooking)

Ingredients:

500 ml sourdough
250 planbased broth
400 g potatoes
bunch of Italian herbs
parsley
salt and pepper to taste
2 tablespoons of marjoram
125 g cream or plantbased yogurt
sausage:
1 cooked carrot (can be from broth)
90 g red beans
70 g cooked lentils
10 g sunflower
3 tablespoons of cooked buckwheat
45 g chickpea flour
10 g wheat flour
1 teaspoon yeast flakes
1 tablespoon of barbecue or meat seasoning

Instructions:

Blend the ingredients for the sausage, then add flour, flakes, spices and mix. If the mass is too dry, add water, if too sticky, more flour.

Divide it into 2 parts and then wrap separately in a plastic bag, form sausages and tie the ends. Cook separately in water for about 15-20 minutes.

Cook chopped potatoes in the broth until tender. Then add sourdough, spices and cook for another 5 minutes. Add cream, mix and serve with chopped sausage.

 



>
Facebook