Żurek
W moim domu nie było tradycji przygotowywania żurku. Kiedy pierwszy raz go spróbowałam na studiach to zahipnotyzował mnie jego smak. Oczywiście wtedy jeszcze jadłam mięso, więc dodatek białej kiełbasy i jajek był kluczowy. Na studiach miałam tak dużą fazę na żurek, że co dwa tygodnie zamawiałam w pobliskiej piekarni chlebki do żurku (panie po pewnym czasie przyzwyczaiły się, że jest ktoś kto je dwa razy w miesiącu wielkanocną potrawę :D). Muszę się przyznać również, że korzystałam wtedy z żurku „z paczki”. Oj wiele się zmieniło od tego czasu…
Teraz nastawiam odpowiednio wcześniej domowy zakwas. Gotuję aromatyczny, warzywny bulion i przygotowuję żurek roślinny, który jak dla mnie daje idealnie zbalansowany smak, pomimo braku odzwierzęcych dodatków. Nie może oczywiście zabraknąć pajdy mojego domowego chleba z zakwasu. Na koniec do zupy wrzucam warzywa, które wcześniej wyławiam z bulionu. Przygotujcie sobie taką rozgrzewającą zupę nie tylko na Wielkanoc!
Żurek to tradycyjna polska zupa charakteryzująca się kwaśnym smakiem, który pochodzi z kwaśnego zakwasu lub fermentacji chleba i mąki żytniej. Choć cieszy się u nas ogromną popularnością, to wiadomo że w zależności od regionu czy kucharza możemy napotkać trochę inną jej wersję. Najlepiej oczywiście smakuje podana w chlebie!
Żurek – 4 porcje
Bulion warzywny | |
Woda | 1300 ml |
Włoszczyzna | 1 pęczek |
Cebula | 1 sztuka |
Liście laurowe, ziele angielskie | 2 listki, 4 ziarenka |
Przyprawy do bulionu | opcjonalnie 1 łyżka |
Zakwas na żurek (przepis poniżej) | 500 ml |
Majeranek | 2 łyżki |
Ziemniak | 1 sztuka |
Mąka pszenna | 10 g |
Chrzan | 1 łyżeczka |
Sól i pieprz | do smaku |
Zakwas na żurek
Woda (przegotowana lub przefiltrowana) | 500 ml |
Mąka żytnia pełnoziarnista | 50 g |
Zakwas na chleb | 100 g |
Czosnek | 3 ząbki |
Liście laurowe | 2 listki |
Pieprz | 5-6 ziarenek |
W dużym słoiku mieszamy wszystkie składniki na zakwas i odstawiamy na 12 H. Po tym czasie wyławiamy liście i czosnek, mieszamy i odstawiamy na jeszcze 12 H. Po tym czasie można zakwas schować do lodówki i przechowywać nawet do tygodnia lub od razu zużyć.
Włoszczyznę, obranego ziemniaka oraz cebulę zalewamy wodą. Dodajemy przyprawy i gotujemy ok. godzinę.
Wyjmujemy warzywa, a do bulionu dodajemy zakwas, majeranek, czosnek. W wysokim naczyniu blendujemy ziemniaka z dodatkiem dwóch chochli bulionu oraz mąką. Dodajemy do zupy i gotujemy wszystko parę minut. Doprawiamy do smaku.
Można podać z ziemniakami, marchewką i pieczywem.