Żurek

W moim domu nie było tradycji przygotowywania żurku. Kiedy pierwszy raz go spróbowałam na studiach to zahipnotyzował mnie jego smak. Oczywiście wtedy jeszcze jadłam mięso, więc dodatek białej kiełbasy i jajek był kluczowy. Na studiach miałam tak dużą fazę na żurek, że co dwa tygodnie zamawiałam w pobliskiej piekarni chlebki do żurku (panie po pewnym czasie przyzwyczaiły się, że jest ktoś kto je dwa razy w miesiącu wielkanocną potrawę :D). Muszę się przyznać również, że korzystałam wtedy z żurku „z paczki”. Oj wiele się zmieniło od tego czasu…

Teraz nastawiam odpowiednio wcześniej domowy zakwas. Gotuję aromatyczny, warzywny bulion i przygotowuję żurek roślinny, który jak dla mnie daje idealnie zbalansowany smak, pomimo braku odzwierzęcych dodatków. Nie może oczywiście zabraknąć pajdy mojego domowego chleba z zakwasu. Na koniec do zupy wrzucam warzywa, które wcześniej wyławiam z bulionu. Przygotujcie sobie taką rozgrzewającą zupę nie tylko na Wielkanoc!

Żurek to tradycyjna polska zupa charakteryzująca się kwaśnym smakiem, który pochodzi z kwaśnego zakwasu lub fermentacji chleba i mąki żytniej. Choć cieszy się u nas ogromną popularnością, to wiadomo że w zależności od regionu czy kucharza możemy napotkać trochę inną jej wersję. Najlepiej oczywiście smakuje podana w chlebie!

Żurek – 4 porcje

Bulion warzywny
Woda1300 ml
Włoszczyzna1 pęczek
Cebula1 sztuka
Liście laurowe, ziele angielskie2 listki, 4 ziarenka
Przyprawy do bulionuopcjonalnie 1 łyżka
Zakwas na żurek (przepis poniżej)500 ml
Majeranek2 łyżki
Ziemniak1 sztuka
Mąka pszenna10 g
Chrzan1 łyżeczka
Sól i pieprzdo smaku

Zakwas na żurek

Woda (przegotowana lub przefiltrowana)500 ml
Mąka żytnia pełnoziarnista50 g
Zakwas na chleb100 g
Czosnek3 ząbki
Liście laurowe2 listki
Pieprz5-6 ziarenek

W dużym słoiku mieszamy wszystkie składniki na zakwas i odstawiamy na 12 H. Po tym czasie wyławiamy liście i czosnek, mieszamy i odstawiamy na jeszcze 12 H. Po tym czasie można zakwas schować do lodówki i przechowywać nawet do tygodnia lub od razu zużyć.

Włoszczyznę, obranego ziemniaka oraz cebulę zalewamy wodą. Dodajemy przyprawy i gotujemy ok. godzinę.

Wyjmujemy warzywa, a do bulionu dodajemy zakwas, majeranek, czosnek. W wysokim naczyniu blendujemy ziemniaka z dodatkiem dwóch chochli bulionu oraz mąką. Dodajemy do zupy i gotujemy wszystko parę minut. Doprawiamy do smaku.

Można podać z ziemniakami, marchewką i pieczywem.