W moim domu nie było tradycji przygotowywania żurku. Kiedy pierwszy raz go spróbowałam na studiach to zahipnotyzował mnie jego smak. Oczywiście wtedy jeszcze jadłam mięso, więc dodatek białej kiełbasy i jajek był kluczowy. Na studiach miałam tak dużą fazę na żurek, że co dwa tygodnie zamawiałam w pobliskiej piekarni chlebki do żurku (panie po pewnym czasie przyzwyczaiły się, że jest ktoś kto je dwa razy w miesiącu wielkanocną potrawę :D). Muszę się przyznać również, że korzystałam wtedy z żurku „z paczki”. Oj wiele się zmieniło od tego czasu…
Teraz nastawiam odpowiednio wcześniej domowy zakwas. Gotuję aromatyczny, warzywny bulion i przygotowuję żurek roślinny, który jak dla mnie daje idealnie zbalansowany smak, pomimo braku odzwierzęcych dodatków. Nie może oczywiście zabraknąć pajdy mojego domowego chleba z zakwasu. Na koniec do zupy wrzucam warzywa, które wcześniej wyławiam z bulionu. Przygotujcie sobie taką rozgrzewającą zupę nie tylko na Wielkanoc!
Żurek to tradycyjna polska zupa charakteryzująca się kwaśnym smakiem, który pochodzi z kwaśnego zakwasu lub fermentacji chleba i mąki żytniej. Choć cieszy się u nas ogromną popularnością, to wiadomo że w zależności od regionu czy kucharza możemy napotkać trochę inną jej wersję. Najlepiej oczywiście smakuje podana w chlebie!
Żurek – 4 porcje
Bulion warzywny | 1500 ml |
Zakwas na żurek | 500 ml |
Majeranek | 2 łyżki |
Czosnek | 2 ząbki |
Cebula | 2 sztuki |
Ziemniaki | 2 sztuki |
Pieczywo | 6 kromek |
Oliwa | 40 |
Mąka pszenna | 20 g |
Sól i pieprz | do smaku |
Zakwas na żurek
Woda (przegotowana lub przefiltrowana) | 500 ml |
Mąka żytnia pełnoziarnista | 60 g |
Czosnek | 5 ząbków |
Liście laurowe | 4 listki |
Ziele angielskie | 6 ziarenek |
W dużym słoiku mieszamy wszystkie składniki na zakwas i odstawiamy na 7 dni (przykrywamy nakrętką do góry dnem). Codziennie mieszamy drewnianą łyżką. Po 2-3 dniach wyławiamy czosnek i liście laurowe. Po 7 dniach wstawiamy do lodówki.
Cebulę podsmażamy na oliwie do zeszklenia. Dodajemy czosnek, chwilę smażymy i zalewamy wodą. Gotujemy bulion z włoszczyzny i z ziemniakiem – około godzinę. Wyławiamy włoszczyznę. Ziemniaka natomiast blendujemy z odrobiną zupy i zakwasem. Dodajemy do garnka i doprawiamy. Gotujemy ok. 5-10 minut i podajemy z pieczywem i ewentualnie warzywami z bulionu.